Photo Rating Website
Indeks szkło P1 szkło skup szoarma szkic tortu
Szkoła Filmowa Katowice Kieślowski

aaaaPiotr Dziedzic Fotografiaaaaa

Temat: I Przegląd Filmów Niezależnych
Niezależne Zrzeszenie Studentów UŚ i Stowarzyszenie Kulturalne "Filmowy Chorzów" zaprasza na I Przegląd Filmów Niezależnych. Widzimy się w czwartek 20 maja 2010 r. o godzinie 18:15 w chorzowskim kinie "Panorama". Wstęp wolny! Przegląd posiada honorowy patronat dziekana WRiTV Pani prof. UŚ dr hab Krystyny Doktorowicz


W programie:
-prezentacja etiud uczniów szkół ponadgimnazjalnych
-prezentacja etiud studentów Wydziału Radia i Telewizji im. K. Kieślowskiego w Katowicach
"Sezon na kaczki" reż. Julia Ruszkiewicz
"brzydkie słowa" reż. Marcin Maziarzewski
"Dzień po jutrze" reż. Michał Janów
"Radioakcja" reż. Tomasz Jurkiewicz
"Koniec lata" reż. Karolina Bielawska
"Kontrakt" reż. Ksawery Szczepanik
"Lucky strike" reż. Andrzej Stopa
"Papieros" reż. Leszek Korusiewicz + prezentacja Making off'u filmu
-rozmowa z twórcami etiud

www.nzs.us.edu.pl
www.kinopanorama.pl
Źródło: forumwns.lh.pl/viewtopic.php?t=7757



Temat: Wydarzenia
W katowickim Centrum Sztuki Filmowej już w najbliższy weekend (24-25 lutego) odbędzie się kolejna edycja Festiwalu Filmów Niezależnych kilOFF.

Pierwszy dzień festiwalu, upłynie pod znakiem projekcji konkursowych. W trzech blokach filmowych zaprezentowane zostaną filmy stworzone przez młodych autorów w wieku 16-26 lat (konkurs nie obejmuje twórczości studentów szkół filmowych). O nagrodę złotego "KilOFFka" i tytuł najlepszego filmu w ocenie publiczności, rywalizować będą filmy, których czas trwania nie przekracza 15 minut.

Bezpośrednio po projekcji bloków konkursowych odbędzie się dyskusja panelowa jurorów na temat obejrzanych filmów.

Filmy oceni Jury w składzie: przewodniczący Dominik Matwiejczyk - twórca filmów niezależnych, Irena Gruca-Rozbicka - redaktor pisma "Film&TV Kamera", Piotr Zawojski - filmoznawca z Uniwersytetu Śląskiego oraz Adam Sikora - operator filmowy i reżyser, autor zdjęć min. do filmów Lecha Majewskiego "Wojaczek" i "Angelus".

Na zakończenie pierwszego dnia Festiwalu w klubie Cogitatur odbędzie się koncert zespołu Akurat. Poprzedzi go przegląd filmów nagrodzonych podczas zeszłorocznej edycji festiwalu.

Projekcja tegorocznych etiud studentów Reżyserii z Wydziału Radia i TV im. Krzysztofa Kieślowskiego rozpocznie drugi dzień festiwalowych zmagań.

Na wzór poprzednich edycji festiwalu, także i podczas tegorocznej, odbędą się różnorodne warsztaty filmowe (wstęp bezpłatny).

Uroczystą galą i wręczeniem nagród wyróżnionym twórcom zakończy się 3. edycja Festiwalu.

PROGRAM FESTIWALU

SOBOTA 24.02.2007r.
13.00 Otwarcie 3. Festiwalu Filmów Niezależnych kilOFF
13.00 – 14.45 I blok filmów konkursowych
15.00 – 16.45 II blok filmów konkursowych
17.00 – 18.00 przegląd filmów pozakonkursowych
18.00 - 19.45 III blok filmów konkursowych
20.00 – 20.30 dyskusja publiczności z udziałem członków jury na temat filmów konkursowych
20.30 – 21.30 Klub Cogitatur – pokaz zeszłorocznych filmów konkursowych
Klub Cogitatur - koncert zespołu AKURAT - wstęp 15zł

NIEDZIELA 25.02.2007r.
12.00 Otwarcie drugiego dnia 3. Festiwalu Filmów Niezależnych kilOFF
12.00 – 13.30 Warsztaty z zakresu charakteryzacji wypadkowej – prowadzenie Nikolo Kokotiak
13.45 – 15.45 panorama kina studenckiego czyli pokaz etiud studentów Reżyserii z Wydziału Radia i TV im. Krzysztofa Kieślowskiego w Katowicach. Wprowadzenie – dr hab. Krystyna Doktorowicz Dziekan Wydziału Radia i TV UŚ w Katowicach.
16.00 – 17.00 dyskusja o przyszłości filmu niezależnego między Dominikiem Matwiejczykiem, a Józefem Kłykiem. Spotkanie poprowadzi Joanna Malicka.
17.15 – 18.45 SAFETY OFF czyli bezpieczeństwo i higiena pracy na planie filmowym - prowadzenie kabaret Chwilowo Kaloryfer oraz pokaz filmów BHP
19.00 – 19.10 prezentacja działalności PFEE
WRECZENIE NAGRÓD i UROCZYSTE ZAKOŃCZENIE 3 FESTIWALU FILMÓW NIEZALEŻNYCH kilOFF

IMPREZY TOWARZYSZĄCE

SOBOTA 24.02.2007r.
14.00 – 16.00 warsztaty z charakteryzacji prowadzenie Joanna Cieśla – Krakowskie Szkoły Artystyczne
16.00 – 18.00 - warsztaty z aktorstwa prowadzenie – Mirosława Żak

NIEDZIELA 25.02.2007r.
14.00 – 16.00 – warsztaty z montażu filmowego prowadzenie Jarosław Barzan
16.00 – 18.00 warsztaty z oświetlenia prowadzenie – firma PIRAMIDA


http://mediafm.net/kultura/9338,III-Festiwal-Filmow-Niezaleznych---kilOFF-.html
Źródło: klasafilmowa.fora.pl/a/a,26.html


Temat: 7. Węgiel Student Film Festiwal
Studenci Wydziału Radia i Telewizji mają zaszczyt zaprosić na wyjątkowe wydarzenie odbywające się w stolicy Górnego Śląska, miejsca twórczości wielu znanych i sławnych osobistości filmu. To tutaj młodzi adepci sztuki filmowej szlifują swoje umiejętności na Wydziale Radia i Telewizji Uniwersytetu Śląskiego. 13 kwietnia 2010 wystartuje jeden z najważniejszych festiwali szkół filmowych – 7. Węgiel Student Film Festiwal.

Siódma już edycja tego wydarzenia odbędzie się w Centrum Sztuki Filmowej w Katowicach, w trakcie trwania dni otwartych Wydziału Radia i Telewizji, co nie tylko zagwarantuje możliwość spotkania znanych osobistości wykładowców na Wydziale, ale i umożliwi bliższy kontakt ze sztuką filmową potencjalnym, przyszłym studentom.

Węgiel od lat szczyci się doborowym Jury – w ubiegłym roku mogliśmy spotkać takie osobistości jak m.in. Milenia Fiedler (montażystka - Tatarak, Samotność w sieci, Weiser), Marcin Koszałka (operator filmowy, scenarzysta, reżyser - Rewers, Rysa, Pręgi), Andrzej Ramlau (operator filmowy - Mniejsze zło, Sara, Tato, Sami swoi), Ryszard Czernow (projektowanie graficzne, fotografia, teatralna reżyseria światła), Adam Sikora (operator filmowy - Las, Cztery noce z Anną). Wśród tegorocznych gości zasiadających w Jury znajdziemy:
Magdalenę Dipont - najwybitniejszą Polską scenograf filmową. Stale współpracuje z Andrzejem Wajdą, Krzysztofem Krauze. Zajmuje się dekoracją wnętrz wielu seriali TV, a jej osiągnięcia można śledzić już od ponad 30 lat w polskim kinie. W filmach takich jak: Rewers, Tatarak, Mój Nikifor, Dług, Prowokator, Trzy kolory biały, Dekalog, Człowiek z żelaza.
Marcina Koszałkę - obsypany niedawno nagrodami najwybitniejszy operator filmowy. Nagrodzony za filmy Rewers i Pręgi absolwent WRITV. Jego udział można uznać już za tradycję kolejnych edycji Węgiel Film Festiwalu.
Łukasza Maciejewskiego - krytyk filmowy i znawca kultury. Bywalec wielu imprez filmowych, znawca polskich realiów kinematografii. Felietonista, pisarz komentator publikujący w wielu poczytnych czasopismach i gazetach - „Film", „Tygodnik Powszechny”, „Magazyn Filmowym SFP", „Dekada Literacka", „Machina", „Dziennikiem Polski", „TEMI”, a także na portalu Filmweb.pl i Dwutygodnik.com.
Lidię Zonn - montażystkę filmową, nauczyciela - pedagoga pokoleń absolwentów łódzkiej PWSFTviT. Współpracowała z Krzysztofem Kieślowskim, Kazimierzem Karabaszem.

Do konkursu przystąpić mogą studenci wszystkich polskich szkół filmowych. W tym roku zakres konkursu pragniemy rozszerzyć także dla szkół zagranicznych. Filmy prezentowane w ramach Węgiel Film Festiwalu od lat oglądane są nie tylko przez osoby związane z kinematografią, ale też przez ludzi spoza świata filmu, mieszkańców regionu czy Polski, co cieszy niezmiernie i daje ogromną satysfakcję twórcom.

W ubiegłym roku triumfowały filmy : „Babcia wyjeżdża” w reż. Tomasza Jurkiewicza (WRiTV UŚ), „Tam, gdzie słońce się nie śpieszy” w reż. Mateja Bobrik (PWSFTviT), „Jutro...” w reż. Bartosza Kruhlika (SF Wrocław) i „Wiem kto to zrobił” w reż. Jana P. Matuszyńskiego (WRiTV UŚ).

Warto przyjść 14 i 15 kwietnia do Centrum Sztuki Filmowej w Katowicach, by zaspokoić swoją ciekawość, poszerzyć własną świadomość filmową, a przede wszystkim ucieszyć oko projekcjami młodych zdolnych filmowców, których dokonania będziemy mogli obserwować przez najbliższe lata. Możemy uznać niemal za pewnik, że i w tym roku 7 edycja Węgiel Film Festiwalu dostarczy wielu perełek sztuki filmowej.

WIĘCEJ INFORMACJI JUŻ WKRÓTCE!
Źródło: forum-filmowe.pl/viewtopic.php?t=1372


Temat: Janusz Gajos
sam uwazam ten wymog za idiotyczyny w przypadku osob takich jak JAnusz Gajos ale skoro nie mam nic do powiedzenia. Janusz Gajos (ur. 23 września 1939 roku w Dąbrowie Górniczej) - polski aktor teatralny i filmowy. Zajmuje się także fotografowaniem, głównie pejzaży i natury.

W Będzinie zamieszkał wraz z rodzicami w 11 roku życia. Tu ukończył szkołę podstawową, a w roku 1957 zdał maturę w III Liceum Ogólnokształcącym noszącym dziś imię Cypriana Kamila Norwida. Właśnie w będzińskim liceum, w szkolnej inscenizacji „Pana Tadeusza" odkrył w sobie miłość do sceny.

W Teatrze Dzieci Zagłębia pod opieką Jana Dormana uczył się zawodu i rozumienia sztuki. Zarazem konsekwentnie, co rok, starał się o przyjęcie do Szkoły Teatralnej w Łodzi i Krakowie, ciągle bez powodzenia. W latach 1960 – 1961 odbył służbę wojskową

W roku 1961 został wreszcie studentem Wydziału Aktorskiego Państwowej Wyższej Szkoły Filmowej, Telewizyjnej i Teatralnej w Łodzi.


Gwiazda w łódzkiej Alei GwiazdZadebiutował w 1964 roku w roli Pietrka w filmie Marii Kaniewskiej "Panienka z Okienka". Kształcił się na wydziale aktorskim PWSTTviF w Łodzi, którą ukończył w 1965 roku (dyplom uzyskał w 1971 roku). Stał się szeroko znany jako odtwórca roli Janka Kosa w popularnym serialu Czterej pancerni i pies. Poza tym grał w wielu innych filmach i sztukach teatralnych, między innym w Trzech Kolorach Krzysztofa Kieślowskiego; popularność przyniosła mu też rola Tureckiego w odcinkach "Kabaretu Olgi Lipińskiej".

Początkowo pracował w Teatrze im. Stefana Jaracza w Łodzi. Od roku 1970 gra w teatrach warszawskich (Komedia, Polski, Kwadratu i Dramatyczny), a od 1985 na długo związał się zawodowo z warszawskim Teatrem Powszechnym. W sezonie teatralnym 2003/2004 zaczął występy w zespole Teatru Narodowego.

W 2002 w Katowicach otworzył swoją pierwszą wystawę fotograficzną.

W 2003 został wykładowcą łódzkiej PWSTiF.


[edytuj] Filmografia
Obok prawdy (1964, Zyga)
Panienka z okienka (1964, Pietrek)
Kapitan Sowa na tropie odcinek Termos (3) (1965, "listonosz", współpracownik Sowy)
Bariera (1966, tramwajarz niosący bohaterkę na drzwiach z literą "E")
Bicz boży (1966, Kleń, funkcjonariusz MO)
Czterej pancerni i pies (1966, Janek Kos)
Powrót na Ziemię (1966, Żołnierz)
Szyfry (1966, Zakonnik)
Cyrograf dojrzałości (1967, Aktor Janek)
Stajnia na Salvatorze (1967, Michał Słowiński)
Zwariowana noc (1967, Partyzant słowacki Stanko)
Mały (1970, Julek "Mały")
Wakacje z duchami w odc. Na zamku straszy (1), Akcja "stary kalosz" (2), Tajemniczy przybysz (4), Dzień bez cudów (6), Strachy na lachy (7) (1970, "Antoniusz", asystent profesora)
Kocie ślady (1971, Porucznik MO Wojciech Góralczyk)
Dary magów (1972, Julek)
Karino (serial TV) (1974, Janczar)
Zaczarowane podwórko (1974, Milicjant)
40-latek odc. Rodzina czyli obcy w domu (9) (1975, Antek, brat Magdy Karwowskiej)
Beniamiszek (1975, Handlarz)
Bezkresne łąki (1976, Inspektor)
Karino (1976, Janczar)
Mgła (1976) (1976, Oficer informacji)
40-latek odc. Z dala od ludzi czyli coś swojego (19) (1977, Antek, brat Magdy Karwowskiej)
Milioner (1977, Józef Mikuła)
Niedziela pewnego małżeństwa w mieście przemysłowym średniej wielkości (1977, Brat Witolda)
Co mi zrobisz, jak mnie złapiesz? (1978, Kierownik delikatesów)
Dyrygent (1979, Dygnitarz z Warszawy)
Kung-fu (1979, Maciek, redaktor naczelny)
Pełnia (1979, Janek)
Kontrakt (1980, Bolesław Bartosz, ojciec Lilki)
Człowiek z żelaza (1981, Zastępca szefa Radiokomitetu)
Da un paese lontano: Giovanni Paolo II (1981) ?
Limuzyna Daimler-Benz (1981, Kuschmerek)
Wahadełko (1981, Michał Szmańda)
Wojna światów - następne stulecie (1981, Robotnik z wodociągów)
Gwiezdny pył (1982, Sąsiad Jabłonka)
Nieciekawa historia (1982, Aleksander Gnekker, narzeczony Lizy)
Przesłuchanie (1982, Major "Kąpielowy")
Alternatywy 4 w odc. Profesjonaliści (4), 20 - ty stopień zasilania (5), Gołębie (6), Spisek (7), Wesele (8), Upadek (9) (1983, Jan Winnicki, towarzysz partyjny)
Jedno z dwojga (1983)
Stan wewnętrzny (1983, Jakub Jasiński, komandor jachtklubu Stoczni Gdańskiej)
Wedle wyroków twoich . . . (1983, Kierowca)
Idol (1984, Józef Winiecki, redaktor naczelny)
Przemytnicy (1984, Józef Trofida)
Rok spokojnego słońca (1984, Szef szabrowników)
Big bang (1986, Janek)
Dekalog IV (1988, Michał)
Mistrz i Małgorzata odc. Małgorzata (3) (1988, Nieznajomy)
Piłkarski poker (1988, Jan Laguna, sędzia piłkarski)
Ucieczka z kina "wolność" (1990, Cenzor Rabkiewicz)
Panny i wdowy (serial TV) (1991, Adwokat Andrzej Obłuka)
Kiedy rozum śpi (1992, Cinqueda)
Psy (1992, Gross "Siwy", były major SB z Lublina)
Szwadron (1992, Rotmistrz Jan Dobrowolski)
40-latek. 20 lat później w odc. Redukcja czyli wolny zawód (8), Przetarg czyli jedyne wyjście (9), Nagłe zawirowanie czyli most (12) (1993, Antek Sławek, brat Magdy Karwowskiej)
Straszny sen dzidziusia Górkiewicza (1993, Radny Niezgoda, ojciec Bartosza)
Trois couleurs. Blanc (1993, Mikołaj)
Śmierć jak kromka chleba (1994, Miodek, przewodniczący samorządu pracowniczego)
Zespół adwokacki (1994, Były kochanek Elżbiety Siudy)
Akwarium (1995, Pułkownik Nikołaj Krawcow)
Akwarium, czyli samotność szpiega w odc. Nabór (1), Turystyka alpejska (3), Zdrada (4) (1995, Pułkownik Nikołaj Krawcow)
Łagodna (1995, Mąż, właściciel lombardu)
Ekstradycja 2 odc. 9 (1996, Jan Tuwara, szef mafii rosyjskiej)
Poznań 56 (1996, Profesor w wagonie)
Czas zdrady (1997, Machiavelli Niccolo)
Szczęśliwego Nowego Jorku (1997, "Profesor")
Ekstradycja 3 w odcinku 3 (1998, Jan Tuwara, szef mafii, formalnie prezes "Geobanku"; )
Egzekutor (1999, Kowalik "Zadzior")
Fuks (1999, Śledczy)
Ostatnia misja (1999, Komisarz Piotr Sobczak)
Święta polskie (2000, Bohater)
To ja, złodziej (2000, Roman Wyskocz, właściciel warsztatu samochodowego)
Weiser (2000, Antykwariusz)
Przedwiośnie (2001, Seweryn Baryka, ojciec Cezarego)
Tam i z powrotem (2001, Andrzej Hoffman)
Chopin. Pragnienie miłości (2002, wielki książę Konstanty Pawłowicz)
''Przedwiośnie (serial TV) w odc. Wieczny ogień (1), Szklane domy (2) (2002, Baryka Seweryn , ojciec Cezarego)
Zemsta (2002), jako Cześnik (Maciej) Raptusiewicz)
Pitbull (2005), jako Zbigniew Chyb "Benek"
Jasminum (2006), jako brat Zdrówko
Dylematu 5 (2007), jako
Źródło: wydarzenia.exoticcars.pl/forum/viewtopic.php?t=1612



Piotr Dziedzic Fotografia

Designed By Royalty-Free.Org